BPA ordningen
Hva går BPA- ordningen ut på?
På Alta kommune sine nettsider beskrives ordningen slik:
"Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er et tjenestetilbud som skal bidra til, og legge til rette for, at personer med nedsatt funksjonsevne og stort behov for bistand, skal kunne leve et så selvstendig og aktivt liv som mulig. BPA er en måte å organisere personlig og praktisk bistand på, som gir bruker større medvirkning og fleksibilitet, men også et større ansvar for egen tjeneste."
Hvem kan benytte seg av ordningen?
"Bruker må være under 67 år. Behovet for tjenester må være definert som langvarig utover 2 år. Tjenestebehovet må ligge på minst 25/32 timer pr. uke. Arbeidslederrollen må ivaretas for å få innvilget BPA. Fagligheten må ivaretas (helsehjelp inngår ikke i tjenesten). Hver enkelt person vurderes konkret ut fra aktuell situasjon og individuelle behov."
Hva vil det si å være arbeidsleder?
"Det er i utgangspunktet en forutsetning at brukeren både ønsker å påta seg det ansvaret arbeidslederrollen innebærer og at vedkommende har forutsetninger for å ivareta denne rollen på en forsvarlig måte. Dersom tjenestemottaker selv ikke kan være arbeidsleder, for eksempel pga. ung alder eller kognitiv funksjonsnedsettelse, kan arbeidslederrollen ivaretas av noen som kjenner tjenestemottaker godt. Det å være arbeidsleder/medarbeidsleder gir ingen lønn eller godtgjøring. Å være arbeidsleder innebærer at du har ansvaret for den daglige driften av ordningen. Dette kan for noen oppleves som krevende, men du vil få veiledning og opplæring av den du velger som arbeidsgiver/leverandør.
Noen oppgaver du som arbeidsleder må ta ansvar for: Definere dine egne behov. Rekruttere, ansette og lære opp assistenter. Utøve daglig ledelse overfor assistentene. Sørge for at arbeidslivets gjeldende lover og regler følges. Ha personal-oppfølging (oppfølgingssamtaler, medarbeidersamtaler, personal-møter). Disponere vedtaks-timene og kontrollere timelister. Lage stillingsbeskrivelser og arbeids- og ferieplaner. Håndtere egenmeldinger, sykmeldinger og permisjoner. Skaffe vikarer. Håndtere eventuell konflikter i arbeidsmiljøet. Delta på kurs i arbeidsledelse."
I Alta kommune er det faktisk så mange som 16 ulike private tilbydere som har konsesjon til å tilby BPA tjenester.
Det kreves ingen formell utdannelse eller helsefaglig bakgrunn for å kunne jobbe som brukerstyrt personlig assistent. Man må bare ha en service- vennlig innstilling og villighet til å sette egne behov i bakgrunnen.
https://www.alta.kommune.no/brukerstyrt-personlig-assistanse-bpa.553834.no.html