En ny vår / Evaluering
Våren har meldt sin ankomst for alvor; - snøen er så og si borte og det grønnes ute.
Etter å ha sjonglert mellom stillingene i barnehage og som BPA assistent gjennom hele vinteren, inviterer overgangen til en ny sesong, også overgangen til en ny jobb-mulighet.
Etter å ha søkt på ulike vikar og sesong-stillinger, var jeg så utrolig heldig å få napp ved Studentsamskipnaden og inntakskontoret der. Og ikke nok med det, jeg får muligheten til å være en sommer ved Samskipnadens kontor på Svalbard! En unik mulighet som jeg gleder med utrolig masse til.
Men ved enhver overgang til noe nytt, kan det være på sin plass å gjøre en evaluering og en oppsummering av hva man har lært. Her velger jeg å belyse det som fra mitt perspektiv er fordeler og ulemper ved de to arbeidsstedene:
Fordelene ved å jobbe i barnehage syns jeg er:
- Arbeidsmiljøet og kollegaene; - jeg har blitt møtt med vennlige smil og hilsen både fra barn og voksen hver morgen man kommer på jobb. Selvfølgelig har arbeidsmiljøet og stemningen i gruppa mye å si på hvordan arbeidsdagen blir, og kollegaene i barnehagen er en positiv og hardtarbeidende gjeng. Det å aldri være alene på jobb her, har vært en direkte kontrast til jobben som BPA. (Se neste liste)
- Ungene er rause med klemmer, rare ord og uttrykk og artige fakter. Man får muligheten til å ligge på gulvet å leke, tulle og synge. Tempoet for dagen er stort sett rolig og når man er tilstrekkelig bemannet har man tid til å finne på kreative aktiviteter.
- Arbeidshverdagen er en miks av faste rutiner, men med rom til å improvisere hvis man ønsker det. Ingen dag blir nøyaktig lik.
Ulempene ved å jobbe i barnehage kan være:
- Støynivået i løpet av en hel dag kan oppleves som slitsomt. Og hvis konfliktnivået mellom barna er høyt eller hvis barna opponerer mot de voksne over tid, kan dette tære på stemningen i gruppa.
- Ved underbemanning av voksne i gruppa må man øke tempoet en del i situasjoner med mat, klesskift og bleieskift, og over lang tid vil dette tære på energinivået.
- Arbeidet innebærer naturlig nok noe løft, og selv om man har hjelpemidler som heve/senke-bord, vil løftene være mange nok til at man kan være utsatt for slitasje.
Ulempen ved å jobbe som tilkallingsvikar i barnehage er at man ikke bestemmer over turnus og hvilke vakter man får. I mitt tilfelle har barnehagen ville hatt meg på jobb alle de dager jeg har hatt anledning til å jobbe hos dem, så i mitt tilfelle har det vært veldig oversiktlig.
Fordelene ved å jobbe som BPA- assistent syns jeg er:
- arbeidstempoet er rolig; - mye av arbeidsdagene består av å sitte på vent, og man har anledning til å jobbe med det man ønsker, det være seg håndarbeid eller data.
- arbeidsdagene er en fin miks av faste rutiner og varierte oppgaver, - ingen dag er helt lik.
Ulempene ved å jobbe som BPA- assistent kan være:
- man er alene på jobb, så et arbeidsmiljø er nesten helt fraværende. Når den eneste man har kontakt med under arbeidsdagen er "sjefen" din, har man få muligheter til å lufte ulike opplevelser og spørsmål med andre i samme situasjon.
- Det at arbeidstempoet er så rolig kan også føre til at dagene oppleves som lange.
- Man må være villig til å hele tida gjøre det man blir bedt om, og har liten bestemmelsesrett over egen arbeidsdag. Ute i det offentlige rom blir man en slags ikke-person som må være helt i bakgrunnen av arbeidslederen. "Tause- Birgitte" var et fenomen på 90-tallet, og som jeg syns er en passende parallell.
- Det at man kommer så tett på et annet menneske, gjør at kjemien mellom arbeidsleder og assistenten blir veldig viktig. Hvis kjemien ikke stemmer, blir arbeidssituasjonen heller ikke optimal og kan føre til mistrivsel.
- Også i denne jobben kan en del løft føre til slitasje over tid.
Fordeler og ulemper til tross; - denne vinteren har gitt meg muligheter til å få innblikk i helt nye arbeidssituasjoner og til å møte nye, hyggelige mennesker. Jeg har også lært nye aspekter ved meg selv i forhold til disse situasjonene, som for eksempel tålmodighet og ydmykhet, egenskaper som er greie å ha med videre.