Svalbard museum

18.06.2023

Svalbard museum finner man i samme bygning som Universitetet i Longyearbyen UNIS.

Museets utstillinger viser fram temaer som flora og fauna, klima, de første oppdagerne, fangst, forskning, paleontologi, kulldrift og samfunn.

Midt i det store museums-rommet finner man hele Svalbards fauna representert i form av utstoppede dyr og fugler. Så om man kanskje ikke er så heldige at man får se dyrene ute i naturen, har man her muligheten til å betrakte hver enkelt på nært hold.

De første som tok den farefulle ferden opp til isødet var motivert av fangst

Den aller første dokumenterte oppdagelsen av Svalbard er tilegnet nederlenderen William Barentz i 1596. Hans navn på øya ble Spitz Bergen etter de spisse fjellene han så i den nordvestlige delen. 

Svalbard ble raskt kjent for sin rike tilkomst av hval og hvalross, og nederlandske og engelske fangstmenn anla trankokerier på land. Etter å ha formelig utslettet hval og hvalross-bestanden i løpet av en 5 års periode ( 1655 - 1660), var det lite fangst i området i en lang periode.

Ikke før på 1800- tallet fant først russiske, så norske fangstmenn veien nordover til øya igjen. denne gangen var det pels-fangst etter isbjørn og fjellrev.

I 1901 gikk amerikaneren John Longyear Munro i land på Hotellneset for å feriere på Svalbard. Han så hvor tilgjengelig kullforekomstene lå til i fjellet og hvor høy kvalitet kullet hadde og valgte å returnere 1906 etter for å etablere øyas første kullkompani. 

Dette ble starten for et nytt kapittel for Svalbards tiltrekningskraft. Flere ulike nasjoner opprettet sine små gruvesamfunn, men Longyearbyen i tillegg til de russiske forekomstene i Pyramiden og Barentsburg ble de største og lengstlevende.

I museet er det mulig å kle på seg en typisk arbeids-overall, en såkalt "Lomp" og krabbe gjennom en gruvegang for å få følelsen av hvordan det var å jobbe inni gruvene.

Videre kan man gjennom utstillingene også få mer informasjon om emner som forskning, økologi, miljøspørsmål, politikk i de arktiske områdene og samfunnsspørsmål. I tillegg formidles det om paleontologi, geologi og livet i havet rundt øya.

Altså et svært variert og innholdsrikt museum med informative tekster, flotte bilder og objekter som det er vel verdt å besøke. 

Modell av en Plesiosaurus - en svaneøgle
Modell av en Plesiosaurus - en svaneøgle